Čak skoro 58 odsto djece u Evropi ima neki vid izmijenjenog patološkog ponašanja zbog pandemije, kaže direktor Domova zdravlja Pogorice Nebojša Kavarić.

On je istakao da je do sada u Crnoj Gori od Covid-19 bilo inficirano oko 3.000 djece, sa lakšom kliničkom slikom, te da je nivo prenosa zaraze u školama naznatno niskom nivou. Smatra da zbog socijalnog kontakta škole moraju raditi kako bi djeca očuvala mentalno zdravlje-

„Mentalni uticaj pandemije, izolacije, odsustvo prije svega normalne socijalne sredine kakva je škola, druženja, zajedničkih sportskih, kulturnh aktivnosti napravili su, po mišljenju evropskih institucija, da skoro 58 odsto djece u Evropi ima neki vid izmijenjenog patološkog ponašanja zbog pandemije. Iako je preko 40 % manja mogućnost da se djeca inficiraju, nego odrasli“, napominje Kavarić.

U Crnoj Gori je do sada registrovano oko 3.000 slučajeva djece inficirane virusom Covid-19.

„Oko 1.000 u uzrastu do devet godina i oko 2.100 uzrasta 9 do 18 godina. Nema teže kliničke slike, ali sve što je bilo u uobičajenim okolnostima ventil za socijalna događanja, nasilje u porodici, agresivnost, psihopatološko ponašanje, sada je izostalo zatvaranjima, pa je povećan broj kriminaliteta, povećan je broj onih koji traže pomoć u centrima za mentalno zdravlje“, kaže Kavarić. .

Dodaje da je broj onih koji traže pomoć u mentalnim centrima povećan za skoro 50 odsto.

Sa svih strana se apeluje da škole ostanu otvorene, jer su nevjerovatan ventil za pražnjenje energije koje u određenom trenutku može stvoriti psihopatološku sredinu u samoj porodici. Važno je naglasiti da je obrazovni nivo školstva važan, ali socijalni u ovim okolnostim je važniji“, ističe ljekar. .

Onlajn nastava je kvalitetno urađena,ali u određenom dijelu dana djeca moraju izaći, pronaći zanimaciju, gdje bi pronašli makar dio kontakta koji im nedostaje.

„Socijalni momenat obrazovanja treba potencirati. Mislim da su toga svjesni svi. Vrlo je skroman procenat transmisije oboljenja u samoj školi zato što je sve dobro organizovano. Smatram da je to najkontrolisanija grana zu kojoj se obuzdao prenos virusa. Vrlo malo se i širom Evrope se infekcija prenosi iz škole u porodicu“, zaključio je Kavarić.

RTCG

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here