Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević ponovo je komentarisao odluku nove Vlade o zaduženju od 750 miliona eura i poručio da, čim je neko tajno pregovarao o kamati, postoji osnovana sumnja da ugradio u proviziju i kamatu.

Medojević je naglasio i da nema tajnih poslova sa parama poreskih obveznika, zbog čega se i zovu javne finansije.

“Režimski analitičari i mediji pokušavaju da odbrane protivustavnu, protivzakonitu, tajnu i krajnje sumnjivu transakciju Zdravka Krivokapića i Milojka Spajića i zaduženje od 19,2 odsto BDP-a po spekulativnoj kamati od 2,875 odsto koja je dogovorena u direktnoj pogodbi , bez javnosti”, naveo je Medojević.

Posljednje zaduženje Crne Gora iz oktobra 2019, kako je podsjetio, bilo je za 500 miliona eura po kamati od 2,55 odsto.

“A u 2020. su kamate samo padale zbog priliva jeftinog novca iz emisija ECB za finansijske pakete pomoći zbog pandemije. Vlada je ugovorila kamatu od 2,875 odsto na 750 miliona eura. A 2,875 je više nego 2,55 odsto koju je dobila Vlada DPS. Kamata označava i povjerenje investicione javnosti u Vladu, a u sebi sadrži i tzv neekonomske rizike, kao što su korupcija, poštovanje ugovora, konkurentnst, monopole, sivu ekonomiju (šverc cigareta) itd. Nakon pada korumpiranog DPS-a, kamata je morala biti manja”, smatra Medojević.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here