Oko 150 ljudi privedeno je na današnjem na protestu protiv covid restrikcija u Berlinu, u blizini zgrade parlamenta, gdje su poslanici usvojili zakon o pooštravanju saveznih mjera protiv pandemije, prenosi agencija Reuters.

Na osnovu policijskih izvještaja, na protestu se okupilo oko 8.000 demonstranata, a hapšenja su uslijedila nakon što su pojedini učesnici napali službenike policije ili prekršili pravila o distanciranju.

Policija je koristila biber-sprej protiv demonstranata koji su bacali flaše i pokušavali da se popnu preko barijera.

“Mir, sloboda, bez diktature!”, skandirali su neki od demonstranata noseći njemačke zastave i transparente na kojima je pisalo da zaključavanje zbog covid-19 infekcije podriva vrijednosti sadržane u ustavu.

U objavi na Twitteru, tamošnja policija je saopštila da će prekinuti protest, jer mnogi demonstranti nisu nosili zaštitne maske, niti se pridržavali mjera fizičke distance.

Dok je trajao protest, njemački zakonodavci odobrili su prijedlog Vlade Angele Merkel da uvede jedinstvena ograničenja u područjima u kojima se covid-19 infekcija prebrzo širi.

Donji dom parlamenta glasao je za plan sa 342 glasa za i 250 glasova protiv dok su 64 bila suzdržana. Gornji dom, u kojem su zastupljene vlade država, trebao bi da razmotriti zakone 22. aprila.

Prijedlog sadrži planove za uvođenje policijskog časa od 22 do 5 sati, ograničavanje ličnih kontakata, zatvaranje objekata za zabavu i sport i zatvaranje i ograničavanje pristupa mnogim trgovinama.

RSE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here