Norveški naučnik koji je otkrio vezu krvnih ugrušaka i vakcine AstraZeneka pet godina je primao je novac od konkurentske kompanije Fajzer, pišu norveški mediji prethodnih dana.

U naslovu teksta “Norveški istraživači koji stoje iza izvještaja Astrazeneke imali su veze sa konkurentima”, koji je objavio norveški portal “omni”, navodi se da je nekoliko istraživača koji su stajali iza norveškog izvještaja o neželjenim efektima vakcine AstraZeneka protiv kovid-19 imaju finansijske veze sa konkurentskim farmaceutskim kompanijama.

Tim je vodio Pal Andre Holme, profesor Univerzitetske bolnice u Oslu, koji je u proteklih pet godina primio preko milion kruna od Fajzera i Bajera, koji takođe rade na razvoju vakcina i konkurenti su AstraZeneki. Još tri istraživača su takođe imala slične veze.

Ipak, oni su porekli da imaju veze u vezi sa izvještajem koji je predstavljen u magazinu New England Journal of Medicine. Istraživači vjeruju da veze nisu bile relevantne u tom kontekstu, ali priznaju da su trebale biti transparentnije.

Prema Holmeu, kompanije su mu platile da, između ostalog, drži predavanja na međunarodnim i nacionalnim stručnim skupovima i kongresima i podučava i pokrije troškove putovanja.

Holme je rekao “ne” na pitanju da li je primao novčane transfere od kompanija u posljednjih 36 meseci i da li ima bilo kakve veze koje bi mogle stvoriti sumnje u nepristrasnost. Međutim, kako piše VG, u četvrtak su neki istraživači pružili nove informacije u dokumentu o transparentnosti. Šest od jedanaest autora, uključujući Holmea, označilo je „da“ na pitanjima o mogućem sukobu interesa.

Nedeljnik.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here