Apelacioni sud potvrdio je rješenje Višeg suda u Podgorici kojim je produžen pritvor Danilovgrađaninu Marku Pavićeviću (29), Baraninu Vuku Orlandiću (25), a koji se terete za stvaranje kriminalne organizacije i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, pišu Dnevne novin.

Pritvorim je produžen zbog opasnosti od bjekstva, a Pavićeviću i zbog mogućnosti ponavljanja istog ili istovrsnog krivičnog djela.

Od nedavno su spisi predmeta koji se odnose na Pavićevića i Orlandića spojeni sa spisima predmeta koji se odnosi na Podgoričanina Borisa Pejovića (33), okrivljenog za članstvo u kriminalnoj organizaciji.

Pejović je uhapšen krajem prošle godine zbog sumnje da je u drugoj polovini 2019. godine postao član kriminalne organizacije koju je formirala NN osoba radi izvršenja nekoliko likvidacija.

Zbog istih takvih sumnji tužilaštva, početkom 2020. godine uhapšeni su Pavićević i Orlandić.

Prema navodima istrage, jedna od meta ove kriminalne organizacije trebalo je da bude Baranin Jovan Đurović, brat pokojnog Luke Đurovića. Uloga Pejovića, prema tvrdnjama tužilaštva, bila je nabavka oružja koje je trebalo da Pavićević i Orlandić navodno koriste u ubistvu.

Kako se navodi u rješenju Apelacionog suda, iz spisa proizilazi da je pretresom stana i prostorija koju su koristili okrivljeni Pavićević i Orlandić pronađena puška sa optičkim nišanom sa koje su uklonjeni fabrički brojevi, a za koju okrivljeni nemaju dozvolu nadležnog državnog organa.

Takođe, pretresom je pronađen i prigušivač za oružje, odnosno konkretno za pronađenu pušku, a koje sredstvo spada u A kategoriju oružja shodno Zakonu o oružju čije držanje je građanima zabranjeno. Isto tako pretresom su pronađena i dva kanistera benzina.

“Prethodno, okrivljeni su od strane službenika Uprave policije zatečeni kako postavljaju folije nazatamljivanje stakala na vozilu. Kontrolom je utvrđeno da je predmetno vozilo ukradeno u Ulcinju noć prije kontrole. Pored navedenog od okrivljenog Pavićevića je oduzet i kriptovani mobilni telefon, uz prethodno dobijenu saglasnost imenovanog izvršen je uvid u sadržaj istog, te je utvrđeno da je imenovani komunicirao sa više lica koja su u imeniku telefona zapamćeni pod pseudonimima, te se iz komunikacije sa tim licima utvrđuje osnovana sumnja da su okrivljeni imali unaprijed pripremljen plan za likvidaciju neke osobe u Baru, a za realizaciju toga plana bilo je neophodno ukrasti vozilo, te djelo izvršiti sa snajperskom puškom sa prigušivačem”, proizilazi iz rješenja Apelacionog suda.

Dodaje se da je osnovana sumnja da su okrivljeni počinili djela za koja se terete proizilazi i iz materijala dobijenog pretresom mobilnog telefona Pavićevića, te iz sadržaja komunikacija koje su analizirane a u kojima je tačno navedeno i opisuju se pozicije, te radnje koje će biti preduzete u cilju realizacije krivičnog djela protiv života i tijela, te se posebno opisuje da puška koju imaju namjeru koristiti se ne čuje više od vazdušne puške.

“Pavićević se dogovara sa NN članom kriminalne organizacije i saopštava mu da će otići da ukrade vozilo, te da će djelo da bude izvršeno narednog dana. Takođe, u porukama je i opisana sama krađa vozila koje je pronađeno i oduzeto, te komunikacija sa drugim licima opet preko kriptovanog telefona sa kojim licima se dogovara o kupovini i daljoj prodaji oružja, što sve jasno ukazuje na osnovanu sumnju da postoje i druga lica koja su članovi kriminalne organizacije, s obzirom da komuniciraju preko kriptovanih telefona i komuniciraju oko vršenja krivičnih djela zbog kojih je kriminalna organizacija i formirana”, stoji u rješenju suda.

Dodaje se da je vještačenjima utvrđeno da se na bidonima koji su pronađeni nalazi benzin, da je na pušci, prigušivaču i vrećici u kojoj je pronađena municija, te na drugim predmetima u navedenoj kući identifikovan DNK materijal okrivljenog Orlandića, a da je DNK materijal okrivljenog Pavićevića identifikovan na predmetnoj pušci, prigušivaču, te drugim predmetima.

Dnevne novine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here