Izraelski avioni jutros su nastavili vazdušne udare na palestinski Pojas Gazu, a pripadnici Hamasa odgovorili su ispaljivanjem raketa na Izrael.

Broj žrtava sukoba svakog dana raste, ali i pritisak međunarodne zajednice da se oni okonačaju.

Palestinske vlasti potvrdile su da je najmanje 12 osoba poginulo danas u jednom od nekoliko vazdušnih udara na sjever Pojasa Gaze, među njima poginula je jedna žena sa troje dece, kao i da su izraelski avioni uništili jednu džamiju.

Sirene su se danas oglasile i u više gradova na jugu Izraela upozoravajući na raketni napad iz Gaze, a u Beršebi i Ašdodu pogođeno je nekoliko zgrada. Izveštaja o žrtvama nije bilo.

Hamas je preuzeo odgovornost za lansiranje ovih raketa.

Sukobi između Izraela i Palestinaca ušli su u šesti dan, bez naznaka da bi moglo da dođe do smirenje situacije, a razmjena raketnih udara uslijedila je nakon izbijanja nemira u blizini džamije Al-Aksa u jerusalimskom Starom gradu početkom maja.

08:49

Preko 200 raketa ispaljeno je noćas na Izrael iz Gaze. Polovina je presretnuta, saopštila je izraelska vojska.

08:47

SAD šalju finansijsku pomoć Palestincima

Američka administracija predsjednika Džozefa Bajdena obavijestila je Kongres ove nedjelje da će poslati finansijsku pomoć od 10 miliona dolara Palestincima sa ciljem promovisanja mira sa Izraelom iako bijesne sukobi između dvije strane.

Pomoć će biti upućena palestinskim grupama na Zapadnoj obali i u Gazi kako bi se pomogli projekti saradnje i pomirenja sa Izraelcima, prenosi AP.

08:42

Crveni alarmi

08:41

Deset članova iste porodice, uključujući osmoro djece i dvije žene, ubijeno je u izraelskom vazdušnom napadu na zapadni Pojas Gaze.

08:38

Gutereš: Odmah obustaviti sukobe u Gazi i Izraelu

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš pozvao je na trenutni prekid neprijateljstava u Izraelu i Pojasu Gaze, rekao je novinarima portparol UN Stefan Dižarik.

“Generalni sekretar apeluje na dvije strane da odmah prekinu borbe u Gazi i Izraelu”, rekao Dižarik, prenosi TAS S.

On je naglasio da su UN spremne da pomognu u izraelsko-palestinskom dogovoru na osnovu relevantnih rezolucija UN, međunarodnog prava i bilateralnih sporazuma, uz pomoć drugih posrednika, među kojima je naveo Rusiju, SAD i Evropsku uniju.

Dižarik je potvrdio i da su UN uključene u napore da se obezbijedi neophodna humanitarna pomoć za ugroženo stanovništvo u Gazi.

08:38

Aškelon pod raketnom vatrom

08:36

Snimak vazdušnog napada na obavještajnu bazu Hamasa.

08:35

Skup u Nablusu u znak podrške Gazi

08:34

08:33

Zgrada u Tel Avivu

08:22

Emirati pozivaju na prekid vatre

Ujedinjeni Arapski Emirati pozvali su u petak na prekid vatre i pregovore uz izraze saučešća svim žrtvama u ovom sukobu.

08:21

UN u nedjelju javno o sukobu

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija trebalo bi u nedjelju da javno raspravlja o povećanju nasilja između Izraela i Palestinaca, saopštile su neimenovane diplomate pri UN, čime je postignut kompromis s obzirom da su se SAD protivile da prethodno najavljeni sastanak održi u petak

08:17

Nema kraja?

Nema naznaka da bi sukob mogao da se smiri i broj žrtava se svakog dana povećava. Palestinci su danas prijavili i 11 ubijenih na okupiranoj Zapadnoj obali u sukobima demonstranata i izraelskih snaga bezbjednosti, a od ponedjeljka u Gazi su ubijene najmanje 132 osobe, među kojima 32 djece i 21 žena, a 950 osoba je ranjeno, saopštili su palestinski medicinski zvaničnici.

Među osam mrtvih, koliko su do sada potvrdili u Izraelu, osim vojnika koji su nastradali na granici sa Gazom je i šest civila, uključujući dvoje djece, saopštile su izraelske vlasti.

B92

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here