U džamiji Aja Sofiji u Istanbulu klanjan je Ramazanski bajram-namaz, prvi put posleij 87 godina povodom Ramazanskog bajrama. Vjernici su danas, povodom Ramazanskog bajrama, uz poštovanje mera u cilju sprečavanja širenja koronavirusa obavili bajram-namaz.

Aja Sofija je služila kao crkva 916 godina, do osmanlijskog osvajanja Konstantinopolja, današnjeg Istanbula, dok kao džamija služila od 1453. do 1934. godine.

Turski sud je 10. jula prošle godine poništio odluku nekadašnje Vlade te zemlje kojom je 24. novembra 1934. Aja Sofiji dodijeljen status muzeja.

Činom poništenja pomenute odluke, Aja Sofiji je vraćen status džamije.

Kao jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u gradu na Bosforu, Aja Sofija je 1985. godine uvrštena na Uneskovu listu svjetske kulturne baštine.

Turske vlasti su najavile da će i dalje čuvati kulturno-istorijske vrijednosti Aja Sofije i to tako da će za vjerske obrede u njoj biti nadležna Uprava za vjerske poslove Turske, a o restauraciji, konzervaciji i zaštiti će brinuti Ministarstvo kulture i turizma te zemlje.

Turisti i dalje moći da posjećuju Aju Sofiju, i to besplatno, a freske na zidovima će zavjesama biti prekrivane samo za vrijeme molitve u džamiji.

Agencije

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here