Ruska vlada zvanično je danas označila Češku i Sjedinjene Američke Države kao “neprijateljske zemlje”, javlja Tanjug.

Kako je objavljeno na zvaničnom portalu za pravne informacije, te dvije zemlje su se našle na spisku onih koje su “počinile neprijateljske akcije protiv Rusije”, prenosi RIA novosti.

Protiv tih zemalja biće preduzete mjere prema kojima ambasada SAD u Moskvi više neće moći da zapošljava lokalno stanovništvo, dok će broj zaposlenih lokalnih radnika u češkoj ambasadi biti ograničen na 19.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je prošlog mjeseca zakon kojim se ograničava broj lokalnih stanovnika koji rade u stranim diplomatskim misijama i drugim službama i naredio vladi da sačini listu “neprijateljskih” zemalja na koje će se te mjere odnositi.

Prag: Potez Rusije korak ka daljoj eskalaciji u odnosima

Odluka Rusije da stavi Češku na listu “neprijateljskih” zemalja zajedno sa SAD i da ograniči broj lokalnih stanovnika koji mogu da budu zaposleni u češkoj ambasadi predstavlja korak dalje u eskalaciji u odnosima, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova u Pragu.

“Ovaj potez Rusije vidimo kao novi korak ka daljoj eskalaciji u odnosima ne samo sa Češkom već i sa celom Evropskom unijom i njenim saveznicima”, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Tanjug

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here