Još jedan događaj ovih dana dijeli crnogorsku javnost. Riječ je o filmu Borisa Malagurskog “Crna Gora podijeljena zemlja” zbog kojeg su najavljeni protesti u Podgorici 18. juna uoči prikazivanja u Hramu Hristovog vaskrsenja, uz čiju je podršku, prema izjavi Malagurskog, film i nastao. U kratkim najavama koje se mogu naći na društvenim mrežama i YouTubeu dati su isječci iz ovog”dokumentarca”, među kojima su i izjave aktuelnog premijera Zdravka Krivokapića, zatim Jovana Markuša, Matije Bećkovića, kao i ministra ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, koji poručuje da se u Crnoj Gori događa duhovna revolucija, pišu Dnevne novine.

Tako su se predstavnici sadašnje izvršne vlasti našli u “filmu” koji je klasična propaganda protiv građanske, multietničke, sekularne, antifašističke Crne Gore, naručena iz nekih drugih centara moći uz pokroviteljstvo Srpske pravoslavne crkve.

Da li su Krivokapić i Leposavić znali da je reditelj filma Malagurski, koji ih je uzeo kao statiste, pravio skandalozne komentare i viceve na račun Srebrenice, nazivajući sjećanja na najveći zločin na prostoru Evrope nakon Drugog svjetskog rata kao “Srebrenica fest”! Naime, novinska agencija Sputnjik Srbija objavila je prije četiri godine, u julu, zaprepašćujući video Malagurskog u kojem je sjećanje u Srebrenici nazvano “Srebrenica fest 2017”. U svom uratku Malagurski kaže kako je “genocid riječ koju bošnjački političari uporno ponavljaju jer im je Zapad tako rekao”, da Kina i Rusija izbjegavaju Međunarodni sud pravde jer je pod političkim uticajem zapadnih zemalja i da je “Srebrenica određena za simbol isključivo srpskih zločina”. Ono što je u tom filmu interesantno jeste detalj da prikazuje Milorada Dodika koji 2007. godine jasno izgovara da se u Srebrenici desio genocid, da bi godinu kasnije promijenio priču.

Skandalozni video Malagurskog, inače rođenog 1988. godine u Subotici, pokrenuo je lavinu reagovanja u bosanskim medijima u kojima se proziva da nema poštovanja ni prema mrtvima, da u svom videu prikazuje i kamion sposmrtnim ostacima ubijenih Srebreničana.

“U jednom dijelu videa bio je do te mjere bezobrazan da je koristio jedan od ratnih snimaka, a ono što je izgovorio još je gore od onoga što je prikazao. Nazvati dženazu u Srebrenici festivalom može samo čovjek koji nema nikakvog osjećaja za žrtve i njihove porodi ce. Nakon prve katastrofalne izjave, koja je i naslov videa, slijedi novakatastrofalna izjava: ‘Omiljeni praznik bošnjačkih političara’” dio je jednog od tekstova objavljenih u bosanskim medijima.

Dakle, autor videa “Srebrenica fest” je reditelj filma “Crna Gora podijeljena zemlja”, sa sve premijerom i ministrom pravde kao sagovomicima.

Malagurski je inače za Sputnjik izjavio da je “dokumentarni film snimljen uz blagoslov blaženopočivšeg mitropolita Amfllohijai vladike Joanikija” i da analizira “istorijske uzroke društvenih podjela u Crnoj Gori i pokušava da odgovori na pitanje ko profitira od polarizacije”.

Prema podacima dostupnim na internetu, Malagurski je 2010. godine snimio dokumentarne o raspadu Jugoslavije, u kojem konstatuje daje nacionalizam u bivšoj Jugoslaviji nastao kao rezultat ekonomskih mjera provedenih od SAD. Nakon tog filma stigla su upozorenja da ima puno krivotvorenja istorijskih fakata, navodeći kao primjer poruku da su četnici bili pokret otpora.

Dakle, sve je jasno o autoru, o povodu kao i razlozima SPC da budu pokrovitelji filma koji govori o “duhovnom preporodu” Crne Gore, tako da je sasvim jasan i otpor građanske Crne Gore protiv, kako su to naveli iz NVO Forum slobodnih građana Luča, još jednog pokušaja raspirivanja nacionalističkih i ratnohuškačkih aktivnosti dij ela SPC

Ova organizacija je pozvala građane Podgorice i Crne Gore da se uz poštovanje pozitivnih propisa okupe u ponedjeljak 18. juna u 20 sati u blizini Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici u znak protesta protiv “senzacionačističkog i nacionalističkog rada u Crnoj Gori Borisa Malagurskog i podrške koju mu pruža dio Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, a kojima se šire lažne vijesti i propaganda Rusije i Srbije, kao i podstiču nacionalne i građanske podjele i mržnja te falsifikuje istorija”.

Stop stvaranju podjela, mržnje i distance

Skup koji organizuje NVO Forum slobodnih građana Luča biće održan u petak, 18. juna, u periodu od 20 do 22 sata.

“Građani će nositi crnogorske zastave kao jasan znak državnog pripadanja građanskoj i multietničkoj Crnoj Gori, kao i transparente koji su protiv mržnje prema etničkim Crnogorcima, Srbima, Bošnjacima, Muslimanima, Albancima, Hrvatima i Romima i protiv podsticanja podjela, mržnje i distance između srpskog i crnogorskog naroda”, navodi se u saopštenju ove NVO.

Dnevne novine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here