U Skupštini je počela rasprava o godišnjem Izještaju o radu Tužilačkog savjeta i Tužilaštva za 2019. i 2020.

Sjednici prisustvuju vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, a najavljeno je i prisustvo tužiteljke Lidije Vukčević.

Radunović: Katnić ide u penziju 12. juna

Slaven Radunović, poslanik Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore, kazao je na zasijedanju parlamenta da će 12. juna sa funkcije specijalnog državnog tužioca otići Milivoje Katnić.

– Mi iz Demokratskog fronta uz kolege iz parlamentarne većine smo se potrudili da se nešto pomjeri sa mrtve tačke. Mogu svečano da obavijestim javnost u Crnoj Gori, da će se krupni korak u oslobađanju institucija desiti za nekoliko dana, kada 12. juna pratimo sa funkcije Milivoja Katnića – rekao je on.

Napomenuo je, da se po članu 9 izmjena Zakona o tužilaštvu koje su usvojene, kada ispuni uslove za ostvarivanje prava za starosnu penziju, tužilac ide u penziju.

– 6. maja ove godine specijalni državni tužilac Milivoje Katnić napunio je 64 godine života. Ima preko 41 godinu staža osiguranja, i kako mu se starosna granica po sili zakona snižava sa 66 godina starosti za skoro četiri godine, 12. juna mu po sili zakona prestaje funkcija – objasnio je on.

Napomenuo je da je Katnić staž ostvario, jer je više od 19 godina radio na mjestima sa beneficiranim stažom.

– Bavimo se rak ranom problema Crne Gore što se tiče vladavine prava i najgorim institucijama u crnogorskom pravnom sistemu. One su neke od blokada, posebno tužilačka organizacija, na putu ispunjenja obaveza prema Evropskoj uniji. To je organizacija koja se u velikom broju slučajeva više bavila skrivanjem problema i borbom protiv političkih protivnika, sumnjivim odnosom prema kriminalnim grupama. Organizacijom koja je ima imala i veliku aferu generalnog sekretara koji je optužio državnog tužioca za korupciju – rekao je Radunović.

Rekao je da je novim Zakonom, kako je naveo, ostvarena pobjeda nad Katnićem uz “blago nadmudrivanje”.

Sjednicu pratite uživo na našem portalu.

Antena M

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here