Ministarka Vesna Bratić je sigurno najgori član Vlade, ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu, a sigurno i najgori član Vlade kojeg je naša zemlja ikad imala, kaže za Dnevne novine politički analitičari publicista Ranko Đonović.

Prema njegovim riječima, konkurencija za ono najgore u sadašnjoj Vladi je ozbiljna, ali da ministarki Bratić to mjesto niko ne može ugroziti.

“Kod nje postoji jedna ozbiljna dilema za sebe je rekla da je žena četnik, a kako se u tom nazivu podrazumijeva i ženski i muški rod, o kakvoj vrsti ideološkog hermafrodita se radi, ostaće nejasno. Gotovo sve izjave koje je ova ministarka dala izazvale su afere, jer su bile uperene protiv države Crne Gore, ali i u suprotnosti sa demokratskim i civlizacijskim dometima prosječnog balkanskog građanina” kaže Đonović za Dnevne novine.

On podsjeća da je ministarka Bratić najavila da će doći do uklanjanja Njegoševog mauzoleja sa Lovćena, da je napravila “zagon” na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost, da je za nacionalne Crnogorce rekla da su rezultat političkog inžinjeringa, te da je sada ponovo “zagonom” udarila i na rukovodioce prosvjetnih ustanova.

“Kada je u pitanju ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta, radi se o slikovitom prikazu nekulture; mitologijama, a ne nauci; antiprosvjeti, a ne prosvjeti; a kada je soprt u pitanju čini se da su joj tu dometi vrlo organičeni”, smatra Đonović.

On ističe da ministarka ne zaslužuje nikakvu posebnu pažnju, pa čak ni proteste, jer je za nju “četnička ideologija profesija, a zagon joj mijenja zakon”

“Niko o njoj ne govori bolje od nje same, ali zapravo ona najbolje govori i o Vladi čiji je član, kao i o predsjedniku Vlade, koji je odabrao, ali i o 41 poslaniku koji su glasali za nju. Medu njima su i poslanici Demokrata i GP URA. Neka se sada ne čude njenim odlukama i vrednosnim normama, jer ona im je sa svojim istomišljenicima iskreno na vrijeme rekla ko je i što je, a njima to nije ni najmanje zasmetalo”, navodi Đonović.

On kaže da se Crna Gora nalazi u lošem stanju, ali da slijede bolja vremena.

“Ova vlast nas je naučila još neku lekciju za put ka civilizovanom društvu i shvatili smo da se sa državom ne smijemo igrati ni po koju cijenu. Ne smijemo vjerovati u utopiju po kojoj nas neki drugi vole više nego što vole sebe, odnosno da su nam veći prijatelji nego mi sami sebi. Oni koji otvoreno traže ‘srpski svet’ u Crnoj Gori i kojima pripada i najveći dio ove vlasti, nek slobodno idu tamo, pa će ubrzo shvatiti da nisu dobrodošli i da te tamo interesuju naše teritorije, koje bi pretvorili u srpske, a nikako oni koji prodaju svoju državu. Ne tako davno, bilo je slikovitih primjera koje smo skupo platili”, zaključuje Đonović.

Demokrate i GP URA tamo gdje im je lično bolje

Đonović kaže da ima onih koji Crnu Goru neumorno brane više od 30 godina, ali i onih koji joj uporno nanose štetu čitavo to vrijeme, ali da je takvih na sreću sve manje i manje.

“Nažalost ima i onih koji mogu i jedno i drugo, i oni će biti gdje je njima lično bolje. Ne treba da se čudimo ako sjutra postanu, po njihovim riječima, najveće demokrate u Crnoj Gori i najveći borci za suverenu i demokratsku Crnu Goru, a mi drugi budemo njihova rezerva. Viđeno je i to mnogo puta prije, pa tako nešto treba i očekivati. Kada ovo govorim, mislim na Demokrate i GP URA”, kaže Đonović.

Dnevne novine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here