Nedavni izliv političke „hrabrosti” bivšeg potpredsjednika DPS-a Duška Markovića, nekad zatečenog u formalnom obnašanju funkcije premijera, a danas zaglavljenog u ropotarnici istorije (i partije), bilo je mučno i teško pratiti. Poslanik Marković je mnogo toga želio da kaže, a nije smio. Podosta toga da prećuti, i mnogo toga da zaboravi. Međutim, građani Crne Gore nisu zaboravili, saopšteno je iz Kabineta premijera Zdravka Krivokapića, reagujuću na gostovanje Markovića u emisiji Načisto.

“”Markovićeva” vlada je ovom društvu i našoj djeci, u decembru prošle godine, ostavila praznu kasu i razvaljenu ekonomiju, uprkos tome što nas je, za svog mandata, zadužila preko milijardu eura. Nova vlada je, doduše, bila primorana da se zaduži kako bi krenula u oporavak ekonomije, i najveći dio novog zaduženja je preusmjerila na vraćanje dugova nesposobnih prethodnika. Do kraja ove godine, javni dug će biti sveden na 78 odsto BDP-a, što znači da će štetočinstvo „Markovićeve” vlade, koje nas je primoralo na zaduženje, biti popravljeno”, navode iz Vlade Crne Gore.

U današnjem saopštenju Kabineta Krivokapića piše između ostalog i da je „Markovićeva” vlada projekat prve dionice autoputa obrukala, ne vodeći računa o ekološkoj etici, proizvevši 100 miliona eura nepredviđenih troškova, iznova pomjerajući rokove za završetak radova.

“„Markovićeva” vlada je zadala konačan udarac i Montenegro Airlinesu, ostavivši ga u dugovima od 160 miliona eura. Devastirala je „Plantaže”, donosila „interne” odluke, dok je iz kase Elektroprivrede prenijela Kombinatu aluminijuma (privatnoj kompaniji!) – 17 miliona eura”, naglašeno je u reagovanju.

Zanimljiva je, pišu dalje iz Krivokapićevog Kabineta, i metodologija kojom je „Markovićeva” vlada „smanjivala” nezaposlenost, mijenjajući pravila i brišući hiljade građanki i građana, koji su se nalazili na programima stručnog osposobljavanja ili na usavršavanjima, iz evidencije Zavoda za zapošljavanje.

“Za to vrijeme su dodjeljivane koncesije za male hidroelektrane privilegovanim članovima kaste i stanovi partijskim funkcionerima, sa mjesečnim ratama od 30 ili 40 eura. Još je zanimljivije prikrivanje podataka u slučaju „Možura”, koji se našao u centru međunarodne korupcionaške afere na Malti, zbog koje je život izgubila i jedna novinarka”, ističu u Vladi.

Dodaje se da je do trenutka eskaliranja pandemije COVID-19, dakle do početka 2020. godine, rad „Markovićeve” vlade je obilježio pad životnog standarda građana, jer su stope inflacije bile veće od rasta prosječnih plata i penzija.

“Realna vrijednost prosječne plate je smanjena za 3,4 odsto, a prosječne penzije za 4,5 odsto. U prvoj godini pandemije COVID-19 „Markovićeva” vlada, osim što je kršila ljudska prava i protivustavno objavljivala imena oboljelih građana, pokazala se kao nesposobna da ostvari barem dio prihoda od turizma – ostvareno je svega 13 odsto prihoda u odnosu na 2019. godinu, dok su naše susjedne zemlje Hrvatska i Albanija ostvarile preko 50 odsto prihoda”, tvrdi se u reagovanju.

Za vrijeme „Markovićeve” vlade, ističe se u reagovanju, organizacija „Fridom haus” proglasila je Crnu Goru za tranzicioni hibridni režim. Crna Gora je, kažu, u međuvremenu, postala rekorder u dužini pregovora sa EU, a tokom 2019. godine nam je prijetilo aktiviranje klauzule balansa.

“Dok poslanik Marković optužuje premijera Krivokapića da je otvaranjem pitanja ustoličenja produbio podjele, zaboravlja da je „njegova” vlada predložila diskriminatorski i neustavni Zakon o slobodi vjeroispovijesti, uperen protiv najveće vjerske zajednice u zemlji, koji je izazvao najdublje podjele u crnogorskom društvu u posljednjih 30 godina, i desetine hiljada ljudi na protestnim litijama širom Crne Gore. Sa gumna na Ivanovim koritima, u avgustu prošle godine, prijetio je otvaranjem granica i protjerivanjem ljudi. U tom smislu preporučujemo da se poslanik Marković i njegov šef Đukanović dogovore oko elementarnih stvari. Da li poslanički klub DPS-a i dalje bojkotuje TV Vijesti? Da li se DPS kolektivno kaje zbog diskriminatorskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, ili poslanik Marković improvizuje?”, naglašavaju u Krivokapićevom Kabinetu.

Prema njihovim riječima, sve pobrojane činjenice govore da nijedan majbah, i nijedna zastava na patriotskim skupovima, ne mogu sakriti štetočinstva i nepočinstva „Markovićeve” vlade, kao ni činjenicu da su on i njegov šef uveliko postali političko – juče – ove predivne zemlje.

“Poslaniku Markoviću želimo više hrabrosti, a njegovom šefu što više dobrih advokata. Ali ne panamskih ili londonskih, već crnogorskih. Tako se valjda pokazuje patriotizam”, zaključuju u Krivokapićevom Kabinetu.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here