Cetinjski manastir upisan je kao svojina Mitropolije crnogorsko primorske, saopštio je medijima v.d. direktora Uprave za katastar i državnu imovinu Koča Đurišić. Cetinjski manastir se do sada vodio kao vlasništvo Prijestonice Cetinje. Iz Prijestonice se ovim povodom još nijesu oglasili.

Portali IN 4s i Borba su ranije danas objavili da je Uprava za katastar i državnu imovinu, odnosno njena Područna jedinica Cetinje, “tako samo ispravila grešku, na osnovu Rješenja iz 1996. godine, po kome su objekti i imovina Cetinjskog manastira bili svojina tog manastira a u kompjutersku bazu je umjesto svojina, unesen pojam korišćenje.”

Đurišić je rekao da je Uprava donijela ovo rješenje po zahtjevu Mitropolije crnogorsko-primorske, a na osnovu Zakona o državnom premjeru i katastru nepokretnosti.

U septembru je cetinjska područna jedinica Uprave za katastar i državnu imovinu odbila zahtjev Mitropolije crnogorsko-primorske za brisanje Prijestonice iz lista nepokretnosti kao nosioca prava svojine nad Cetinjskim manastirom.

Tada je zahtjev odbijen je kao neosnovan za „ispravku pogrešno upisanog prava svojine“ nad više nepokretnosti, i da se na tim nepokretnostima kao vlasnik upiše Cetinjski manastir, odnosno MCP.

Vlada Crne Gore je bez održavanja sjednice, donijela zaključke, a na osnovu Informacije zaštitnice imovinsko-pravnih interesa Bojane Ćirović, u kojima nalaže Upravi za katastar i državnu imovinu da Cetinjski manastir upiše na državu Crnu Goru umjesto Prijestonice Cetinje kao nosioca prava svojine.

Podsjećamo da je 17. seprembra sa 19 glasova za, Skupština Prijestonice Cetinje usvojila zaključke građanske inicijative za vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here