Policija Kosova saopštila je u srijedu da je završena akcija protiv krijumčarenja robe tokom koje je šest policajaca povrijeđeno, a tri osobe uhapšene na sjeveru Kosova.

U saopštenju se navodi da je ukupno osam osoba uhapšeno, od kojih troje na sjeveru, među kojima je jedan Srbin, dok su drugo dvoje Albanac i Bošnjak, prenosi Tanjug, pozivajući se na Koha Ditore.

U drugim gradovima na Kosovu policijska akcija protekla je bez problema, ali se policija na sjeveru Kosova “suočila s otporom i napadima građana”.

Blokada puteva, šok bombe, vatreno oružje…

Policija tvrdi, kako prenosi Koha, da je bila primorana preduzeti akciju koristeći “neophodna pravna sredstva” kako bi osigurala sigurnost građana i omogućila slobodno kretanje, zbog toga što su oni direktno bili ugroženi i zato što su osumnjičeni “blokirali puteve, koristili šok bombe, vatreno oružje, ručne bombe i palili službena vozila”.

Ranije u srijedu je saopšteno kako policija Kosova u Mitrovici sprovodi akciju protiv krijumčarenja, a nakon što su ušli u jednu apoteku u tom gradu, uslijedili su protesti građana.

Pripadnici policijskih snaga su naveli kako su ih okupljeni građani napali i gađali kamenjem, nakon čega su pripadnici interventne jedinice ispalili više spremnika sa suzavcem.

U saopštenju policije navodi se kako je zaplijenjena razna roba i određeni materijalni dokazi na četiri lokacije: u Prištini, Peći te južnom i sjevernom dijelu Mitrovice.

Saradnja policije sa sudovima i tužiteljima

Policija Kosova je ranije saopštila kako se sve policijske radnje sprovode u koordinaciji s nadležnim tužilaštvima i sudovima, prenosi Anadolija.

Po njihovom nalogu se vrše provjere i pretresi na različitim lokacijama, poput stambenih kuća, poslovnih prostora, skladišta robe…

“U ovoj policijskoj operaciji, koja još uvijek traje, angažovana je Carina Kosova te jedinice različitih policijskih profila koje podržavaju operaciju. Kao rezultat intenzivnih istraga i profesionalnih radnji Policije i Carine Kosova, do sada je zaplijenjena razna roba i dokazi koji služe kao materijalni dokazi”, navodi se u saopštenju.

Kurti: Kriminalne grupe bit će uhvaćene

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da je akcija policije Kosova bila usmjerena protiv švercera u Prištini, Peći i u sjevernom i južnom dijelu Mitrovice.

Na Facebooku je napisao da je policija u srijedu ujutro pokrenula operaciju pretresa nekoliko lokacija u Peći, Prištini i Mitrovici, kao i da je ona proizvod koordinirane akcije policije i tužilaštva, prenosi Tanjug, pozivajući se na Kohu.

“Oduzeta je roba koja predstavlja dokazni materijal. Kriminal i kriminalne grupe se neće tolerirati i bitće uhvaćeni. Borit ćemo se protiv krijumčarenja”, napisao je Kurti.

Pozvao je građane sjevernog dijela Mitrovice da ostanu mirni i ne nasjedaju na pisanje medija u Srbiji.

Al Jazeera

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here