Protiče 82. dan ruske invazije na Ukrajinu. Danas će se održati velike vježbe NATO-a, jedne od najvećih u istoriji na Baltiku. Moskva se priprema za održavanje referenduma u Mariupolju o tome hoće li se grad pridružiti Rusiji, tvrde ukrajinski zvaničnici, nakon najave sličnog poteza u otcijepljenoj gruzijskoj regiji Južnoj Osetiji. Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini. Dešavanja pratite na CdM-u.

7.30 – Danas počinje vojna vježba NATO-a, najveća u istoriji na Baltiku

Danas će se održati velike vježbe NATO-a, jedne od najvećih u istoriji na Baltiku.

Vježbe će se održati u Estoniji tokom sljedeće dvije sedmice i uuestvovaće 15.000 vojnika iz deset zemalja, uključujući Veliku Britaniju, SAD i Finsku i Švedsku.

7.20 – NATO: Ruski rat u Ukrajini ne ide kako je Moskva planirala

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je ruska ofanziva u Donbasu zastala i da bi Ukrajina mogla dobiti rat.

“Ruski rat u Ukrajini ne ide kako je Moskva planirala”, rekao je.

7.10 – Moskva će raspisati referendum o pridruživanju Mariupolja Rusiji, kaže Ukrajina

Moskva se priprema za održavanje referenduma u Mariupolju o tome hoće li se grad pridružiti Rusiji, tvrde ukrajinski zvaničnici, nakon najave sličnog poteza u otcijepljenoj gruzijskoj regiji Južnoj Osetiji.

Petro Andryushchenko, savjetnik gradonačelnika lučkog grada, koji djeluje u egzilu, rekao je da izvori među onima koji su ostali u Mariupolju vjeruju da će se raspisati referendum.

7.10 – FOTO Institut za rat objavio novu analizu i kartu: Ovaj poraz je šokirao Ruse

Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini.

“Ukrajinsko uništavanje značajnih elemenata ruske motorizivane brigade koja je 11. maja pokušala preći pontonski most preko rijeke Siverski Donjec šokiralo je istaknute ruske vojne blogere i analitičare. Počeli su komentisati nesposobnost ruske vojske sa stotinama hiljada sljedbenika. Pokušaj prelaza rijeke pokazao je zapanjujući nedostatak taktičkog smisla jer satelitske slike pokazuju uništena ruska vozila skupljena na oba kraja razrušenog mosta”, piše Institut za rat.

Agencije/Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here