Rekonstrukcija Ukrajine je „zajednički zadatak cijelog demokratskog svijeta“ rekao je danas ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na otvaranju konferencije u Luganu, na kojoj treba da se odrede prioriteti buduće rekonstrukcije ratom pogođene zemlje.

Zelenski je rekao da je rekonstrukcija Ukrajine „najvažniji doprinos miru na svijetu“ u video obraćanju pred zvaničnicima zemalja ukrajinskih saveznica i brojnih međunarodnih institucija.

Gotovo hiljadu zvaničnika saveznika Ukrajine, međunarodnih institucija, ali i privatnog sektora nalazi se u Luganu u Švajcarskoj danas i sjutra da odrede kako će izgledati buduća rekonstrukcija zemlje.

Zelenski je ostao u Ukrajini, dok je ukrajinska delegacija od oko stotinjak ljudi, među kojima su ukrajinski premijer Denis Šmigalj, predsjednik parlamenta Ruslan Sefančuk stigla juče u Lugano.

Predsjednik Švajcarske federacije Ignacio Kasis, koji je domaćin konferencije zajedno sa svojim ukrajinskim kolegom Zelenskim, ocijenio je da rekonstrukcija i reforme nisu u konkurenciji, da se uzajamno jačaju.

Kasis je pozvao da se i pored rata nastave napori u borbi protiv korupcije i za garantovanje funkcionisanja pravde.

Sastanak u Luganu treba da dovede do „efikasnog političkog procesa“ rekao je švajcarski predsednik.

Treba da se naprave planovi kojim će se garantovati pomoć Ukrajini i biti podijeljene uloge između te zemlje, drugih država, međunarodnih institucija, privatnog sektora i civilnog društva.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je sa „Slava Ukrajini“ završila govor u kome je insistirala na rekonstrukciji Ukrajine da bude bolja nego što je bila proke rata.

„Ukrajina iz svega ovoga može da izađe da bude na putu ka jednoj snažnoj zemlji, modernijoj, sa solidnijim pravnim sistemom i institucijama, sa uspjehom u borbi protiv korupcije, ali takođe sa zelenijom, digitalnijom i otpornijom privredom“, rekla je fon der Lajen.

„Znamo da je njihova borba (ukrajinska) takođe naša borba i zato pomažemo Ukrajini da pobijedi u ovom ratu. Treba takođe da osiguramo da Ukrajina pobijedi u miru koji će bez sumnje doći“, rekla je ona.

Cilj konferencije je da se napravi program sličan „Maršalovom planu“ SAD za obnovu Evrope poslije Drugog svjetskog rata.

Procjenjuje se da će obnova Ukrajine, u kojoj rat traje već više od četiri mjeseca, koštati stotine milijardi dolara.

Plan bi trebalo da izloži potrebe Ukrajine, u smislu oštećene i uništene infrastrukture, razorene ekonomije, kao i u oblasti životne sredine i društva.

Beta

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here