SAD je uveo sankcije bivšim poslanicima u Narodnoj skupštini Srbije Verici Radeti i Petru Jojiću, zbog umiješanosti u “značajnu korupciju”, saopštio je u petak portparol State Departmenta Ned Price.

Kao poslanici Radeta i Jojić su podmićivali i zastrašivali svjedoke koji su se trebali pojaviti pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), kako bi ih odvratili od iznošenja inkriminirajućih dokaza protiv lidera Srpske radikalne stranke (SRS) i pravosnažno presuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja.

Njihovo ponašanje je remetilo pravosudne procese, zbog čega je Haški tribunal izdao međunarodnu potjernicu za njima zbog nepoštovanja suda, ugrožavanja regionalne stabilnosti i negativnog uticaja na nacionalne interese SAD-a, navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Glas Amerike (VoA).

‘SAD i dalje uz građane Srbije’

State Department dodaje da se odlukom o uvođenju sankcija “potvrđuje riješenost SAD-a da se bori protiv korupcije, koja nanosi štetu javnim interesima, ometa ekonomski prosperitet partnera i ograničava sposobnost vlada da efikasno odgovore na potrebe svojih građana”.

Kako se dodaje, SAD je i dalje uz sve građane Srbije u podršci demokratiji i vladavini prava i nastaviće se zalagati za pozivanje na odgovornost onih koji zloupotrebljavaju vlast radi lične koristi.

Sankcije se odnose i na Gojka Jojića, odraslog sina Petra Jojića, saopštio je State Department.

Al Jazeera Balkans

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here