Izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimir Bilčik objavio je nacrt izvještaja o Srbiji, koji će prvo ići na debatu u Odbor za spoljne poslove, a potom i u Evropski parlament, javlja N1.

Bilčik, kako se navodi, pozdravlja činjenicu da članstvo u Evropskoj uniji i dalje predstavlja strateški cilj Srbije i naglašava da će napredak u oblasti vladavine prava, normalizacija odnosa sa Kosovom i usklađivanje sa spoljnom politikom EU odrediti dinamiku procesa pridruživanja.

Bilčik navodi da žali zbog i dalje niskog nivoa usklađenosti Srbije sa spoljnom politikom EU, posebno u kontekstu ruskog rata protiv Ukrajine i podvlači činjenicu da Srbija, kao zemlja kandidat, mora da se pridržava principa i politike EU, „a usklađivanje sa ratnohuškačkim autokratskim režimom je neprihvatljivo“.

Izvjestilac EP za Srbiju je, navodi se, zabrinut zbog imenovanja direktora BIA Aleksandra Vulina, koji je “poznat po svojoj anti-EU i proruskoj retorici”.

Kada su u pitanju demokratija i vladavina prava, Bilčik konstatuje usvajanje amandmana na Ustav i naglašava da bi reformski proces trebalo da se nastavi kao prioritet.

„Pozdravlja usvajanje mjera za poboljšanje izbornih uslova i medijskog okruženja uoči izbora u aprilu 2022, kao rezultat međustranačkog dijaloga koji je omogućio Evropski parlament i pozdravlja spremnost Narodne skupštine da nastavi dijalog“, piše u izvještaju.

Bilčik je pozvao srpske vlasti da intenziviraju napore u zaštiti ljudskih prava.

Evropski izvjestilac osuđuje otvaranje kancelarije ruske televizije Raša tudej u Srbiji i veb sajta, i poziva srpske vlasti da se usklade sa evropskom odlukom o zabrani emitovanja programa Raša tudej i Sputnjika.

RT i Sputnjik slobodno rade u Srbiji

Ruskom državnom mediju “Raša tudej” zabranjen je rad u zemljama Evropske unije.

Ista odluka donijeta je i u vezi sa “Sputnjikom” uz obrazloženje da se radi o važnim instrumentima u podsticanju i podršci ruske agresije protiv Ukrajine, kao i prijetnji javnom redu i bezbjednosti EU.

Iako je kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji, i nalazi se u pregovaračkom procesu, odluku o zabrani emitovanja “Raša tudeja” i “Sputnjika” Srbija nije donijela.
Bilčik takođe izražava zabrinutost, prenosi N1, zbog zakasnele implementacije medijske strategije i akcionog plana i poziva vladu da poveća transparentnost vlasništva i finansiranja medija i osigura nezavisnost Regulatornog tijela za elektronske medije (REM).

„Bilčik žali zbog činjenice da je REM dodijelio četiri nacionalne frekvencije kanalima koji su u prošlosti kršili novinarske standarde i poziva na dodelu pete frekvencije kroz transparentan i nepristrasan proces“, navodi se.

Bilčik je pozdravio održavanje Evroprajda u Beogradu, ali žali „zbog kontradiktorne komunikacije srpskih vlasti, uključujući početnu zabranu marša“.

N1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here