Predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović saopštio je da bi povukao priznanje Kosova od strane Crne Gore i ukinuo sankcije Rusiji jer, kako je istakao, “na taj način neće se postići mir u Ukrajini”.

“Priznanje Kosova je urađeno sramno, uz gaženje našeg trajanja i istorijske časti. To ne bih uradio zbog bratskog odnosa prema Srbiji, nego zbog nas, zbog Crne Gore jer je Kosovo i naše rodno mjesto. Taj potez, međutim, može da povuče samo neka buduća vlada, odnosno većina u njoj”, napisao je Danilović na Facebooku.

On naglašava da je to nadležnost isključivo Vlade u skladu sa Ustavom i međunarodnim pravom.

“Sve stranke sadašnje skupštinske većine, sve do jedne, prihvatile su da se ne mijenjaju spoljno-politički prioriteti i da se ispunjavaju sve preuzete obaveze jer drugačije ne bismo mogli zajedno. I ne mislim na potpis “Zdravkove Vlade” ili potom “manjinske”, nego i na obavezu preuzetu od svih 41 poslanika za formiranje 44. Vlade. Zato bismo u ovoj kampanji morali govoriti o onome šta može Predsjednik po Ustavu, a šta ne”, navodi Danilović.

Na pitanje da li bi ukinuo sankcije Rusiji, Danilović kaže da bi i da je to “u našem interesu i naša obaveza.”

“Treba težiti u budućnosti stvaranju većine koja ima državotvornu svijest i dostojanstvo. Da, sve parlamentarne stranke su za integrisanje u EU, ali to za mene ne znači da klimamo glavom, da se ne pitamo sa svojom spoljnom politikom i da svakoj ludosti koja uništava i naš ekonomski interes i našu državnu čast, damo zeleno svjetlo. Pogubnom politikom u minule dvije ipo decenije naša zemlja je uništena i u ogromnoj je zavisnosti od EU. Ipak, ubijeđen sam da mi trebamo njima koliko i oni nama i da o nekoliko presudno i državno važnih stvari uvijek može i mora da se pregovara”, istakao je Danilović.

Smatra da se sankcijama prema Rusiji neće postići mir u Ukrajini, ni u svijetu.

“Isporukama oružja Ukrajini nećemo doći do mira niti će tako Ukrajina pobijediti Rusiju! Tako će samo stradati Ukrajinci i ekonomski oslabiti sve zemlje EU! Da! Pregovori što prije jedini su način za mir u Evropi. Nuklearnoj velesili se ne prijeti konvencionalnim naoružanjem – to nije hrabrost, to je budalaština”, tvrdi Danilović.

Međunarodno pravo i pravda su, prema njegovim riječima, argumenti malih zemlje i malih naroda.

“Nas su učili da moramo kapitulirati i pomiriti se sa gubicima u ratu sa NATO članicama! Zašto danas drugačije savjetuju Ukrajinu? Zato što misle da Rusija nije dovoljno velika i jaka da se ponaša kao i oni? Zašto im životi Ukrajinaca nisu važni? Odgovor je jasan i užasan; nije važno jeste li u pravu, jeste li napadnuti ili napadate, štiti li vas međunarodno pravo ili ne – važno je samo imate li moć? Sila oduvijek pripada velikima i to je njihov ključni argument”,naglašava on.

“Ne navijam za Montenegro”

Prema riječima Danilovića, za predsjednika se kandiduje u skladu sa Zakonom.

“Radim za sebe, za one koje volim, pa tako i za Crnu Goru. Ne radim i ne navijam za Montenegro jer je ponižavajuće da svoju otadžbinu slavimo pod tuđim imenom. Nije u pitanju nikakva forma, nego suština suštine. Jedina smo evropska zemlja čija je međunarodna oznaka izvučena iz tuđeg jezika. Ne mislim da oko toga moramo da povedemo rat i da se istrijebimo, ali treba da povedemo razuman razgovor, koliko god dugo treba, i da sebi vratimo dostojanstvo. Crna Gora nikoga ne dijeli, Montenegro, međutim, dijeli nepomirljivo. Ako hoćemo da se ujedinimo onda moramo na istini i onome što nam je oduvijek zajedničko”, naglasio je Danilović.

Govoreći o Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), on kaže da je ona “bila i ostala zajednička i Staroj Crnoj Gori i Brdima i Boki.”

“SPC nije moja, ali ja jesam njen onoliko koliko jedan skroman vjerujući čovjek zaslužuje.Ona nas je okupljala, pismenila i prosvećivala dok smo bili pod raznim okupacijama. Ona je bila i ostala zajednička i Staroj Crnoj Gori i Brdima i Boki. Pojedini vođe i države koje su našom voljom i mimo nje znale da gospodare ovim prostorom često su nas izadavali i ostavljali na cjedilu, Crkva nije nikad. Sve što sam ja okupirao treba da odrobijam. Samo da se dogovorimo šta je to?”, zaključio je Danilović.

Izvršni odbor Ujedinjene Crne Gore predložiće Glavnom Odboru da za predsjedničke izbore kandiduje Gorana Danilovića.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here