Imao sam neupitno pravo da po Ustavu raspustim Skupštinu, ocijenio je večeras aktuelni predsjednik i kandidat DPS-a Milo Đukanović, u posljednjoj Specijalnoj emisiji Gradske RTV, posvećenoj predsjedničkim izborima. Njegov potez da raspusti Skupštinu, dodaje, nije iznenadio.

Đukanović je kazao da je primijenio direktnu ustavnu normu da ima pravo da, pod određenim okolnostima, raspusti parlament.

Predsjednik je podsjetio da je dosadašnja parlamentarna većina donijela neustavne izmjene Zakona o predsjedniku, kako bi omogućila izbor treće Vlade, nakon prethodne dvije od izbora 30. avgusta 2020.

“Pokazalo se tačnim to što sam tvrdio kada sam obrazlagao zašto ja nijesam dao mandat trećem mandataru po redu, jer sam nedvosmisleno znao da tamo ne postoji dovoljna parlamentarna većina koja bi mogla potvrditi predlog mandatara za izbor Vlade”, kazao je Đukanović.

“Parlamentarni izbori manji rizik od dosadašnje većine”

Navodi da je neustavni Zakon o predsjedniku dio pravnog sistema, sve dok ga Ustavni sud ne proglasi nevažećim.

Đukanović smatra da raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora manji rizik od trajanja dosadašnje parlamentarne većine i smijenjene Vlade.

“Zaista mislim da to počinje da biva ozbiljna međunarodna kompromitacija države”, rekao je Đukanović i podsjetio da je Crna Gora potpuno paralisana na evropskom putu.

“Crna Gora ne stagnira, ona nazaduje u procesu integracija i znam da postoji čuđenje u međunarodnim krugovima kako je moguće da jedna država za tako kratko vrijeme doživi takav sunovrat”, poručio je Đukanović.

Navodi da je Crna Gora, do promjene vlasti, bila lider u evropskim integracijama.

Raspuštanje Skupštine je manja šteta od onoga što sad imamo, rekao je Đukanović.

Kaže da ideje opstrukcije postoje prvenstveno u partijama koje su u trenutnoj Vladi, a na ivici su cenzusa.

“Njima se očigledno jako dopalo da sa to malo legitimiteta budu izvršna vlast, makar i bez političkog autoriteta u parlamentu, ali široko interpretirajući ovlašćenja tehničke Vlade”, kazao je Đukanović.

Uvjeren je da pokret Evropa sad i Demokratski front ne razmišljaju tako i da nemaju razloga da bježe od izbora.

“Evropa sad i DF ne razmišljaju kao URA i SNP”

Raspuštanje Skupštine je manja šteta od onoga što sad imamo, rekao je Đukanović. Kaže da ideje opstrukcije postoje prvenstveno u partijama koje su u trenutnoj Vladi, a na ivici su cenzusa.

“Njima se očigledno jako dopalo da sa to malo legitimiteta budu izvršna vlast, makar i bez političkog autoriteta u parlamentu, ali široko interpretirajući ovlašćenja tehničke Vlade”, kazao je Đukanović.

Uvjeren je da pokret Evropa sad i Demokratski front ne razmišljaju tako i da nemaju razloga da bježe od izbora.

Đukanović je podsjetio da zastupa dijametralno suprotne stavove od onih nacionalističkih koje ima Demokratski front, ali da je spreman na dijalog.

“Danas su već krenuli da iz raznih interesnih krugova to interpretiraju kao gotovu koaliciju između DPS-a i DF-a. Daleko je to od koalicije, vrlo daleko, ali to ne znači da smo napravili grešku što smo pristali na početak dijaloga”, poručio je Đukanović.

“Vidjećemo da li je moguć kvalitetan dijalog sa DF-om”

U dijalogu bi, dodaje, trebalo da se vidi ima li spremnosti da Crna Gora inkluzivnije odlučuje o svojoj budućnosti.

Ostaje da se vidi da li je kvalitetan dijalog o tome moguć, navodi Đukanović.

“Zaista bih smatrao neprihvatljivom rigidnošću i isključivošću sa naše strane da odbijemo ideju da razgovaramo na tu temu”, kaže predsjednik, iako je, dodaje, upitna istinska spremnost DF-a na dijalog.

“Ja želim da to ohrabrim, pa makar se radilo i o ljudima koji su na optužnici za organizaciju državnog udara i za moju likvidaciju”, rekao je Đukanović i dodaje da je riječ o samo prvoj rundi dijaloga i ničemu većem.

“Danas se na političkoj sceni Crne Gore pokušava napraviti jedan inženjering koji bi trebalo da otvori prostor za neke marginalne političke strukture, poput ove koja danas upravlja crnogorskom Vladom”, rekao je Đukanović.

Te strukture uz podršku nekih međunarodnih adresa, kaže Đukanović, pokušava da i Demokratsku partiju socijalista, uz DF, proglasi neprihvatljivom.

gradski.me

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here