Tokom sastanka premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića i ministra turizma Kraljevine Saudijske Arabije Ahmeda Al Khateeba u Njujorku, bilo je riječi o obostranom interesu za dalje jačanje saradnje između Kraljevine Saudijske Arabije i Crne Gore, navodi se u zajedničkom saopštenju Kabineta predsjednika Vlade i Ministarstva turizma Saudijske Arabije.

“Dvije strane su potvrdile opredijeljenost za unapređenje saradnje u svim oblastima, posebno u turizmu, zdravstvu, obrazovanju i infrastrukturi”, piše u saopštenju.

Ministar Ahmed Al Khateeb je iskazao spremnost i posvećenost Saudijske Arabije da podrži razvojne projekte koji doprinose sadašnjem i budućem razvoju Crne Gore, istakavši, sa tim u vezi, da je Kraljevina Saudijska Arabija odobrila grant od tri miliona američkih dolara za podršku razvoju obrazovnog sektora u Crnoj Gori.

Abazović je kazao da Crna Gota cijeni podršku Kraljevine, koja će se pozitivno odraziti i na snažniji razvoj sveukupnih bilateralnih odnosa. Crna Gora aktuelni dijalog sa Saudijskom Arabijom o podršci razvojnim projektima, kao i unapređenje saradnje u sektoru turizma, posmatra kao znake daljeg jačanja prijateljskih veza.

Konstatovano je, takođe, da je Vlada Crne Gore na sjednici zvanično usvojila Informaciju o izborima za organizaciju Svjetske izložbe 2030. godine i pozvala (zadužila) Ministarstvo vanjskih poslova da, shodno odluci Vlade, uputi podršku kandidaturi Kraljevine Saudijske Arabije – Rijada za organizaciju EXPO 2030.

“Dvije strane su potvrdile opredijeljenost ka podsticanju zajedničkih aktivnosti na dobrobiti građana i razgovarale o učešću na predstojećem EXPO 2030, na kojem će Crna Gora imati paviljon u okviru kojeg će biti u prilici da svijetu pokaže svoje prirodne ljepote, bogatu istoriju i jedinstveno kultutno-istorijsko nasljeđe”, zaključuje se u saopštenju.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here