Pregovori o formiranju vlade odvijaju se daleko od očiju javnosti, ali prema nezvaničnim informacijama mandatar i lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić još uvijek ne uspijeva da postigne konačan dogovor sa predstavnicima partija koje bi participirale u 44. Vladi.

Jasnu poruku Spajiću poslale se Demokrate Alekse Bečića da neće podržati vladu u kojoj bi se našli Mehmet Zenka i Socijaldemokrate, jer su na vanrednim parlamentarnim izborima, 11. juna, bili na izbornoj listi okupljenoj oko Demokratske partije socijalista.

Iako Demokrate o formiranju nove vlade pregovaraju samostalno, oni su na izborima nastupali u koaliciji sa Građanskim pokretom URA na čijem čelu je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

Na stav Demokrata reagovali su iz PES-a i podsjetili da je njihov Pokret upravo donio odluku da se o sastavu nove Vlade razgovara sa onim predstavnicima i partijama koje su Spajića podržali na konsultacijama kod predsjednika države Jakova Milatovića.

“Tako da, ukoliko i drugi subjekti i svi poslanici budu poštovali donijete odluke, Vlada će biti izglasana od onih koji su podržali Spajića za mandatara, što znači da većina neće zavisiti od poslanika sa liste DPS-a i SD-a”, zaključili su iz PES-a.

Ubrzo su se oglasili iz DPS-a i poručili da im ne pada na pamet da budu, kako kažu, dio političkog brloga, u kome se “partneri” međusobno ucjenjuju, vrijeđaju, optužuju.

Naglašavaju da u tome ne samo da neće da učestvuju, nego će veoma žestoko napadati vladu stvorenu na trulim kompromisima.

“I oboriti je kao što smo i prethodne dvije uz vašu nesebičnu pomoć, koju ste nam redovno nudili. Jer poznato je da učesnici WhatsApp političke pijace, „nikad neće ništa“ sa Demokratskom partijom socijalista – sem kad ovaj njihov vrhovni i jedini princip političkog opstanka, poremeti nepodnošljiva uzajamna mržnja, koja im i sada ne dozvoljava da formiraju vladu”, zaključili su u DPS-u.

Spajić je ranije jasno kazao da o formiranju vlade neće pregovarati sa GP URA i DPS-om.

Mandataru Spajiću nedostaju glasovi i iz njegove partije. Zvanično se zna da su to dvije poslanice sa liste PES-a ali se spekuliše sa informacijom da su sporna još dva poslanika.

Preksinoć je na inicijativu Spajića održan sastanak predstavnika partija koje pregovaraju o formiranju 44. Vlade, ali ništa nije konkretno dogovoreno.

Navodno novi sastanak bi trebalo da bude održan krajem mjeseca, nakon što se iz SAD-a vrati državna delegacija predvođena predsjednikom države Jakovom Milatovićem.

Osim Spajića, sastanku su prisustvovali Aleksa Bečić iz Demokratske Crne Gore, Vladimir Joković iz SNP-a, Ervin Ibrahimović iz BS-a, Fatmir Đeka iz koalicije Albanska alijansa, Nik Đeljošaj iz Albanskog foruma, Adrijan Vuksanović iz HGI-ja i Srđan Pavićević iz Civisa. Nije bilo predstavnika Ujedinjene Crne Gore.

Pregovori o formiranju izvršne vlasti značajno su usporili zbog inistiranja nekih političkih subjekata da bi u vladi trebalo da bude i predstavnika koalicije Za budućnost Crne Gore ZBCG.

Spajić ima rok da do polovine novembra sastavi 44. vladu.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here