Društvenim mrežama širi se poziv građanima da izađu na protestnu šetnju koja će biti organizovana u nedjelju, 8. oktobra, u 15.30 sati, od mjesta Medovina do zgrade policije na Cetinju. Povod za protestnu šetnju jeste tragedija na Cetinju i, kako se navodi više od godinu ćutanje Vlade o tragediji koja se dogodila 12. avgusta prošle godine kada je Vuk Borilović ubio 10 osoba.

“Jeste li gledali serijal “Masakr odgovornosti” prethodne tri nedjelje? Jeste li se prisjetili da već duže od godinu dana traje “minut ćutanja” Vlade o tragediji koja je 12. avgusta prošle godine zadesila naš grad? Monstrum je pobio sve na koje je naišao. Mogao je tako naići i na vas ili na vašu đecu”, navodi se u pozivu na protest.

U tekstu poziva u protestnu šetnju pobrojana su i pitanja na koja još uvijek crnogorska javnost čeka odgovore.

“Oni na čiju je đecu, roditelje, braću ili sestre naišao – još čekaju na odgovore: Zašto Boriloviću nije oduzeto oružje? Zašto je policija obezbjeđivala Cetinjski manastir koji ni od koga nije bio ugrožen umjesto da zaštiti one koji su pedesetak metara odatle bili meta surovog zločina? Zašto nije bilo helikoptera kojim bi se prevezli specijalci? Zašto su policajci propuštali građane u sigurnu smrt? Zašto je nadležnima trebalo toliko vremena da izdaju naredbu o angažovanju specijalne jedinice? Zašto su lagali o vremenu prijave pucnjave i o trajanju neviđenog zločina? Zašto i danas lažu da je policija ispred manastira obezbjeđivala širu okolinu mjesta zločina? Zašto do danas niko od nadležnih nije makar odnio ostavku kao moralni čin”, neka su od pitanja.

Pozivaju se građani da ustanu i da se prekine 13 mjeseci dugi minut ćutanja.

“Pokažimo da smo i danas kao prije godinu zajedno s onima koji su izgubili svoje najdraže, s onima koje je izdala država koja nije reagovala na brutalni zločin usred centra grada koji je trajao gotovo sat vremena. Ustanimo i prekinimo 13 mjeseci dugi minut ćutnje i krenimo u protestnu šetnju za naše sugrađane, kako za one kojih više nema tako i za one koji su za njima ostali.

Ja ću u nedelju 8. oktobra u 15:30 sati u protestnu šetnju – od Medovine do zgrade Policije, da ih pitam de su bili i što su činjeli prije 13 mjeseci. Oćete li sa mnom?”, poručuje se u pozivu na protest.

Podsjećamo, nakon prve epizode serijala “Masakr odgovornosti” autorki Svetlane Đokić i Milice Babić, koji se emituje na TV E, pokrenuta je peticija za donošenje Markovog i Mašanovog zakona.

Cdm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here